Et Københavnergalleri i Kolding… af Connie Boe Boss


Når jeg skriver, at SPACE er et Københavnergalleri mener jeg, at det er så professionelt, kvalitetsbevidst og kunstnerisk interessant at det sagtens kunne klare sig i Københavns store udbud af gode gallerier og jeg tror at hvis det lå der, kunne det opnå en vis kultstatus som stedet, hvor du ser ny, anderledes og udfordrende kunst. Galleriet har en ung vibe og en vis hip-faktor synes jeg.
Det skyldes at ejeren, hollandske Ronald Hofman, som har startet SPACE i 2022, har et godt blik for den særlige kunst med kant, hvad enten det er Pop-Art, klassisk maleri, bad-painting eller udfordrende skulpturer og politiserende billedkunst – for nu at nævne nogle af de genrer galleriet havde at byde på da jeg besøgte det i sidste uge.

Da jeg spurgte Ronald Hofman om hvorfor galleriet hedder SPACE og hvad grunden er til at han bruger det japanske tegn for ”space”, svarede han at ”space” betyder rum, sted eller univers. Og at det fysiske galleri og kunsten i sig selv er et sted eller et univers, hvor du kan opleve dit eget indre sted i mødet med kunstværket.
SPACE, oversat direkte fra det japanske ord 宇宙, skal være et univers hvor man kan udforske, omfavne og opleve kunst og frem for alt tilbyde et sted at lade mentalt op og nære den besøgendes sind.

Hofman falder selv helt til ro og får en klar indre fornemmelse når han træder ind i sit galleri. Ikke fordi her er zen-agtig sort/hvidt; tværtimod er her farverige, edgy værker på vægge og podier, men i en smagfuld, rolig indretning. Det er værker, der har noget at sige, ligesom han selv har meget at sige, simpelthen fordi han elsker kunst. Han ønsker at vise kunst, der passer til mennesket – og ikke til sofaen.

Han fortæller at han altid selv har været meget inspireret af Japan, f.eks. Shogun filmene, og han har selv skabt kunst i Mangastil, bl.a. på skateboards. Derfor var det naturligt at de japanske tegn for SPACE skulle indgå i galleriets logo, uden at galleriet i øvrigt har fokus på japansk kunst.

Galleriet rummer både dansk og international samtidskunst af etablerede kunstnere. Lige nu viser han en gruppeudstilling "NO FAKE NEWS, JUST ART.." med to danske og en række udenlandske kunstnere, og de fleste er kunstnere du ikke ser nogen andre steder herhjemme. Han mener også, at det er galleriets mission at opmuntre upcoming kunstnere ved at tilbyde dem et sted at vise deres kunst, hvis kvaliteten er i orden.

Jeg vil ikke omtale alle medvirkende kunstnere, men nævne tyske Christopher Kieling, hvis oliemalerier i den realistiske, figurative genre er totalt gennemarbejdede og meget flotte, og engelske Heath Kane, som har skabt bemalede silketryk i en overordentlig interessant serie, der kaldes ” "Happy propaganda". og som tager magt, masser, propaganda og politik under behandling i samfundskritiske værker.

Jeg vil også fremhæve den hollandske skulptør Maartje Bos, som har skabt The Cock Collection, som er meget enkle, rene og klare i deres skulpturelle udtryk. Serien handler om at kunstneren ønsker at prise en sund og stolt selvfølelse, og dette udtrykker hun som den maskuline energi der er i en penis. Kort fortalt.

De to danskere er Anton Ian Nielsen, som jeg personligt er meget glad for og som maler i en løs, meget personlig stil lidt henad genren Bad Painting, med fantasifulde narrative universer, hvor maleregler og perspektiv er ophævet og Kim Pihl, hvis olieværker stilmæssigt kan placeres som PopArt.

Til sidst vil jeg også nævne engelske Rob Draper, designer og collagekunstner, hvis værker ligger et sted mellem kitsch, grafik og scrapping på en virkelig besnærende måde. Her kan du for kun 7000 kr erhverve et virkelig flot, indrammet værk.
Og netop dette er for galleristen vigtigt: At have både dyre og billigere værker på sine udstillinger, så enhver kan være med, og ikke mindst unge mennesker kan starte en samling ved at kigge ind hos ham.

SPACE ligger i Olaf Ryes Gade 7R st.th. 6000 Kolding – og når nu det ikke lige er Kongens Nytorv i København kræver det lidt af de fleste at besøge galleriet – men det er det værd! Kombinér eventuelt med et besøg på Trapholt, Koldinghus eller keramikgalleriet Pagter.

OG hold øje med SPACE på kommende messer også!

Besøg Connie Boe Boss hjemmeside her

Tilbage til forside